• Nisan 25, 2024

PETER KUCZKA

BySemih Hasançebi

Oca 28, 2021


(1 Mart 1923-3 Aralık 1999) Macar şair ve yazar.

Péter Kuczka, yazar, şair ve bilim kurgu editörüdür.
Kuczka,
Liseyi bitirdikten sonra Macaristan Ekonomi Üniversitesi’nde çeşitli işlerde çalıştı. II . Dünya Savaşı’nın bitiminden sonra yazmaya başladı ve 1940’tan itibaren Macar edebiyat çevrelerinde etkili oldu.
Kuczka’nın şiiri ilk kez 1949’da basılmıştır, ancak 1956’dan sonra siyasi görüşleri ve yerel siyasi değişimler nedeniyle şiirlerini yayımlamasına izin verilmedi.

II. Dünya Savaşı’ndan sonra, Kuczka, gönüllü olarak, komünist Rákosi sisteminin bir numaralı konuşmacısı oldu. Düzinelerce Stalin ve parti zenginliklerinden sonra, 1950’de Attila József ödülü ve 1954’te Kossuth Ödülü aldı. Daha sonra ulusal ödüller aldı.
Macaristan’daki ilk bilim kurgu kitapları olan Kozmosz Fantasztikus Könyvek (Cosmos Fantastik Kitaplar) dizisinin editörlüğünü yaptı. Macar bilim kurgu literatürünün evrimi üzerinde kesin bir etkisi olan, dünyanın en büyük üçüncü bilim kurgu antolojisi olan Galaktika’nın kurucusu ve editörüydü.
1976’dan itibaren Móra Ferenc könyvkiadó yayınlarının editörlüğünü yaptı. Móra Ferenc könyvkiadó , Macar çocuklarının edebi eğitimine yardımcı olan yüksek kaliteli bir yayıncıdır.
Bilim kurgu yazarı István Nemere , Kuczka’yı, Kádár döneminde Macar bilim kurgusunun lideri olarak nitelendirdi ve kendisine sempati duymayan yazarların eserlerini basımdan yapamadıklarını söyledi.
*
*
EN DOĞRUSU
Anadan doğma dolaşacağım sokakta,
insanlar kırılacak bana gülmekten.

Anadan doğma dolaşacağım sokakta,
gezip tozacağım arasında delilerin.

Anadan doğma dolaşacağım sokakta,
olacağım kapkara, ağaç gibi.

Anadan doğma dolaşacağım sokakta,
toprağa düşeceğim
kendini öldürmüş biri gibi
kaskatı.

Anadan doğma dolaşacağım sokakta,
dileneceğim aptal aptal sırıtarak.

Ne diye yeniden kuşanayım
yalancı giysileri?
Anadan doğma dolaşacağım sokakta.
Peter Kuczka
Çeviri : A. Kadir – A. Timuçin

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.